Deze site heeft geen commerciële banden met Fred de la bretoniere. De officiële website vindt u op www.bretoniere.nl.
 
  • Fred de la Bretoniere 1
  • Fred de la Bretoniere 2
  • Fred de la Bretoniere 3
1 2 3

 
Nov 20:

Tassen van Fred de la Bretoniere

Tribeleer bleek een enorm succes in de afgelopen seizoenen. En een vraag die blijft, dient natuurlijk beantwoord te worden! Daarom is de tassenlijn uitgebreid met een serie nieuwe modellen in het mooie levendige en stevige materiaal tribe. Er zijn verschillende shoppermodellen in aardse tinten, voorzien van rits- of flapsluitingen en soms met vakken aan de buitenkant. Nieuw is de schouderophanging, deze is nu namelijk zodanig dat de draagband heel gemakkelijk versteld kan worden van lang (voor het schuin dragen) naar stand okseltas. Van utah is een serie buideltassen met opvallende naar buiten gestikte naden. Ze zijn verkrijgbaar in de natuurtinten ivoor, ecru, havannabruin en zwart.

Wil je een ander materiaal? Kijk dan naar de tassen van slappe nappa met een opvallend brede band. Deze modellen zijn er in A4 en A5 formaat en in de kleuren zwart, naturel en crème. Ze zakken lekker in elkaar en juist dat maakt ze heel speciaal.


Meer artikelen
Nov 20:

Nieuws

Nieuws

Al sinds 1970 maakt Fred schoenen, tassen en lederwaren. Met zijn vooruitstrevende modellen, materiaalkeuze en originele ontwerpen weet hij al meer dan 3 decennia lang een trend te zetten. Dat maakt dat deze eersteklas ontwerper niet meer weg te denken is uit de Nederlandse modewereld.

Eigen stijl

Dat Fred de la Bretonière een geheel eigen stijl heeft is te zien aan alle modellen die hij de afgelopen 35 jaar heeft gemaakt. Van klassiek en elegant tot casual, modieus en sportief. Zijn schoenen, tassen en accessoires zijn elk eigentijds, maar worden altijd gekenmerkt door de typische ‘Fred touch’. Materiaal, pasvorm en maakwijze dragen hieraan bij. Zo maakte Fred al in zijn eerste ontwerpen gebruik van plantaardig gelooid leer dat er, door het te dragen steeds mooier uit gaat zien. Nu nog komt deze nonchalante robuustheid terug in zijn ontwerpen.

For every sole a soul

Fred ontwerpt met oog voor detail. Elk ontwerp heeft een ziel. En iedereen die deze comfortabele ontwerpen draagt en gebruikt, kan daar zijn eigen ziel aan toevoegen. Fred: “e;Mijn schoenen en tassen zijn ontworpen om je beter te voelen, met elke stap die je zet. De producten gaan een eigen leven leiden door je persoonlijkheid erin te leggen. Ze moeten een deel van jezelf worden. Net als een spijkerbroek, die naarmate hij meer is gedragen, je steeds dierbaarder wordt.

Tijdloze toppers

Van al zijn ontwerpen van de afgelopen 35 jaar is Fred vooral trots op de tas ‘Het Mariannetje’. Dit tijdloze model bracht hij in 1973 op de markt. Nog steeds is dit ontwerp de best verkochte tas. Ook is hij trots op de laars met hoge schacht die hij in 1980 introduceerde. Naast zwart en bruin koos hij voor de kleuren turkoois en cyclaam. De vrolijk gekleurde laarzen werden een absolute modehit.

Nieuwe trend!

Fred heeft een goede kijk op modetrends. Dat blijkt wel uit de SHABBIES die hij eind vorig jaar introduceerde. Voor deze laarzen vertaalde hij het ontwerp van de laarzen uit 1980 naar een model dat helemaal van nu is. Een ronde, bolle neus, een dun plat (genaaid) zooltje en mooi, dik, enigszins vettig leer dat binnenstebuiten is gebruikt. De schacht van de laarzen is ongevoerd en kan gemakkelijk worden omgeslagen. Het omslaan maakt ze niet alleen multi-draagbaar, het geeft ook een speciaal effect: de gladde kant van de binnenzijde wordt namelijk zichtbaar waardoor er een spannend ruw/glad contrast qua materiaal ontstaat. SHABBIES zijn kenmerkend, anders en helemaal van deze tijd!

Hoe het begon…

Het begon allemaal 35 jaar geleden in een ateliertje in de Rozemarijnsteeg in Amsterdam. Daar vond Fred tijdens het opruimen van een oude werkplaats een kistje met lederen polsbandjes van voor de Oorlog. De polsbandjes hadden een speciaal mechaniekje waarmee borstzakhorloges als polshorloge gedragen konden worden. Iets wat in die tijd in de mode begon te raken. Om zijn geld te verdienen verkocht Fred de bandjes aan boetieks in de stad. Eenmaal door zijn voorraad heen, bleven de winkeliers vragen naar de leren bandjes. Dat bracht Fred op het idee om zelf aan de slag te gaan. Hij versneed een oud leren jack tot leren bandjes en daarmee is het allemaal begonnen.

Door de tijd heen

En het bleef niet alleen bij polsbandjes. In diezelfde periode begon Fred ook met het maken van tassen. Hiervoor haalde hij zijn materiaal niet bij de geijkte adressen. Hij durfde origineel te zijn en allerlei verschillende materialen en accessoires met elkaar te combineren. Hierdoor waren zijn modellen nieuw en vooruitstrevend. Naast tassen begon Fred ook riemen, sandalen en schoenen te maken. De eerste schoenen waren klompen, die werden gemaakt volgens het ‘klaar-terwijl-u-wacht’ principe. Met onderstellen van klompen, twee leesten voor de schacht en de voet van de klant maakte Fred á la minute maatklompen. De klant zette zijn voet op het onderstel en Fred spijkerde daar ter plekke de schacht op vast.

thumb-003 thumb-004thumb-005 thumb-006
Fred maakte binnen korte tijd zoveel naam, dat hij gevraagd werd te doceren aan de kunstacademie in Arnhem en Breda. Daarnaast bestond er ook veel interesse voor zijn ontwerpen bij verschillende musea in Nederland. Het Haags Gemeentemuseum en het Utrechts Textielmuseum hebben ontwerpen van Fred toegevoegd aan de vaste collectie. En hij was prominent aanwezig tijdens de ‘Haute Couture’ tentoonstelling in het Amsterdams Historisch museum in oktober 2000.


Meer artikelen
Nov 20:

Geschiedenis Fred de la Bretoniere


Geschiedenis

Door het toenemende succes van de Fred de la Bretonière producten zag in het jaar 2000 ontwerpstudio Studio Fred de la Bretonière het levenslicht. Naast de gelicentieerde Fred de la Bretoniere collecties gebruikt het Studioteam zijn ontwerpkwaliteiten en grote aanwezige vakkennis o.a. ook voor de collecties van Jaguar Shoes, Pall Mall en Succes. Niet te vergeten zijn de succesvolle SHABBIES een productconcept van Studio Fred de la Bretoniere.
Het handschrift

In zijn eerste ontwerpen gebruikte Fred plantaardig gelooid leer dat er, door het te gebruiken, steeds mooier uit gaat zien. Nog steeds zien we deze nonchalance en robuustheid terug in zijn ontwerpen; ontwerpen met oog voor detail. Elk ontwerp heeft een ziel. En iedereen die deze comfortabele ontwerpen draagt en gebruikt, kan daar zijn eigen ziel aan toevoegen.For every sole a soul
Mijn schoenen en tassen zijn ontworpen om je beter te voelen, met elke stap die je zet. De producten gaan een eigen leven leiden door je persoonlijkheid erin te leggen. Ze moeten een deel van jezelf worden. Net als een spijkerbroek die, naarmate hij meer is gedragen, steeds dierbaarder wordt.
Fred de la Bretonière

Het handschrift van Fred is in al zijn ontwerpen terug te vinden. Van klassiek, elegant, casual, modieus tot sportief. Het kenmerkt zich als tijdloos, sympathiek en bijna klassiek.

Geschiedenis

1970
Fred de la Bretonière (1944) begon in 1970 in de Sint Luciënsteeg in Amsterdam zijn eerste winkel. Hier verkocht hij schoenen, riemen en accessoires van grof plantaardig leer. Hij gaf zijn eigen naam aan de ontwerpen. En binnen korte tijd werden dit gewilde artikelen bij trendsetters in Amsterdam en de rest van Nederland.

De vlechttas en -riem waren Freds eerste ontwerpen: ‘Ik maakte deze in mijn atelier aan de Spuistraat voor andere winkels. Doordat de deur van mijn kleine atelier vaak open stond, liepen mensen vanzelf naar binnen. Zo ontstond vanuit dit atelier een winkel waarin iedereen kon zien hoe alles gemaakt werd. In het begin wist ik niets van leer en dat bleek achteraf mijn voordeel. Voor sluitingen ging ik bijvoorbeeld naar de ijzerwinkel in plaats van een fourniturenzaak. Het liep storm…’

1971
De eerste schoenen waren klompen die werden gemaakt volgens het ‘klaar-terwijl-u-wacht principe’. Met onderstellen van klompen, twee leesten voor de schacht en de voet van de klant, maakt Fred à la minuut ‘maatklompen’. De klant zette zijn voet op het onderstel en Fred spijkerde daar ter plekke de schacht op vast.

1972
Bekend in binnen- en buitenland om de naturel-look: ‘Ik toonde mijn collectie in Parijs bij de Prêt à Porter. Ik was doodzenuwachtig en de enige Nederlander. Het was een groot succes: ik heb over de hele wereld verkocht. Wat ik deed lijkt nu zo gewoon, maar toen was dat revolutionair. Ik gebruikte plantaardig gelooid leer, dat er tijdens het gebruik steeds mooier uit ging zien, het kreeg een mooi donker patina.’

1975
De gehele collectie in felle kleuren, vooral cyclaam, turkoois, kobaltblauw en rood. ‘Kleur was nergens te krijgen. Er waren hoogstens wat van die pastelkleurige tinten. Dus ben ik het zelf maar gaan maken: schoenen, tassen en riemen in keiharde kleuren. Ik dacht: ik zie wel. Het bleek een rage te worden, omdat ik de enige was. De winkel werd overspoeld, maar het werd al snel nagevolgd.’

Op dat moment begon zijn succesvolle carrière als ontwerper. In 1976 werd hij uitgeroepen tot beste schoenen- en tassenontwerper van Nederland. Door zijn creativiteit werd de naam Fred de la Bretonière snel een begrip in de modewereld.

1976 – 1980
Collecties gebaseerd op Spaanse laarzen. ‘De vorm trok me aan: die echte Spaanse laarzen, goodyear gemaakt (van binnen en buiten genaaid), hebben een soort robuuste klassiekerigheid. Ik liet de Spaanse stiksels en krullen weg, gebruikte mijn eigen leer en varieerde de lengte van heel korte enkellaarsjes tot laarzen op de knie. Uiteindelijk liet ik zelfs in Spanje, op die manier, schoenen maken. Een Hollandse schoen met een Spaanse-laars-leest en maakwijze; dat was heel bijzonder.’

1980
Hoogfront instappers voor dames. ‘Het leek zo simpel: ik wilde een instapper maken, die hoger was dan de gemiddelde instapper, maar zonder hulpmiddelen zoals een ingezet stukje elastiek. Dat moest kunnen door het patroon te veranderen. Ik heb bij de fabrikanten echt stevig moeten doordouwen, maar toen was het ook gelukkig in één klap mode.’

1982
Omdat zijn producten echter gretig aftrek bleven vinden in heel Nederland, ging Fred de la Bretonière in 1982 een zakelijke verbintenis aan met René Brands en diens handelsonderneming Estral. Deze samenwerking resulteerde in een verdere groei van de verkoop van de Fred de la Bretonière producten.

Inmiddels zijn er 7 eigen winkels in Nederland. Deze zijn gevestigd in Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Den Haag en Den Bosch en wordt het merk Fred de la Bretonière bij meer dan 150 verkooppunten in Nederland verkocht. Fred de la Bretoniere ontwerpt zowel dames- als herencollecties schoenen, tassen en kleinlederwaren en heeft sinds 2000 ook een eigen schoenencollectie voor kinderen ‘Fred de la Bretoniere for Kids‘.

Dat Nederland trots is op zijn ontwerper, blijkt uit de interesse die er voor zijn ontwerpen bestaat bij verschillende musea in Nederland. Het Haags Gemeentemuseum, het Utrechts Textielmuseum en het Nederlands Leder en Schoenen Museum te Waalwijk hebben ontwerpen van hem toegevoegd aan de vaste collectie. En hij was prominent aanwezig tijdens de tentoonstellingen ‘Mode – Kleren – Mode’ in het Stedelijk Museum te Amsterdam (januari – maart 1980), ‘couture locale’ in het Amsterdams Historisch Museum (oktober 2000 – januari 2001) en afgelopen jaar nog op de expositie ‘Wie de schoen past’ in het Museum de Koperen Knop te Hardinxveld-Giessendam (maart – juni 2004)


Meer artikelen
Nov 20:

Fred de la bretoniere voor kinderen

Fred de la Bretonière for Kids

Eigenwijs volwassen en ieder seizoen weer mooi door eenvoud. Fred de la Bretonière for Kids brengt een kindercollectie die kleine fashionista’s, hippe boys én hun ouders onweerstaanbaar zullen vinden. Met verschillende uitvoeringen en stijlen kleed je kids zomers, speels en zijn ze al vroeg voorzien van het onmiskenbaar herkenbare Fred de la Bretonière handschrift.


Bretons
BRETON MICRO

Een nieuwe Breton! Comfortabel, basic en vooral… speciaal voor de zomer! De Breton Micro lijn heeft door de herkenbare ronde neus en basic look een echte Breton-uitstraling. Het speciale dunne zooltje dat op ambachtelijke wijze is vervaardigd uit micro en rubber met een doorgestikte hielpartij, maakt deze groep de ideale koele maar toch stevige kinderzomerschoen. Breton Micro’s zijn er in de kleuren nutsbruin, beige, oranje, geel en koraal. Ze zijn gemaakt van nonchalant levendig leer en van basic nubuck. Een superserie die verkrijgbaar is in de modellen: ballerina, lage veter, klittenband, chelsey en t-band.


Meer artikelen
Nov 20:

Fred de la bretoniere voor herenSTRAK, STOER & STYLISH

Fred de la Bretonière for Men
(schoenen, klassiek & casual)

Fred de la Bretonière weet natuurlijk heel goed wat zijn ‘vrienden’ willen. Daarom ontwierp hij voor mannen een uiteenlopende collectie modellen. Strak, stoer, stylish en simpel, Fred haalde voor deze zomer alleen het beste voor mannen uit zijn stijlenkast.

Sneakers & Klassiekers

Contrastrijk en toch zo gelijkwaardig. Sneakers en klassiekers zijn beide immers onmisbaar in de mannengarderobe. Voor het voorjaar maakte Fred twee stoere eigentijdse sneakers. Beide modellen zijn echt casual sportschoenen. Van vaal zwart leer en canvas met gele suède strepen werd een sportschoen op een dikke zool gemaakt. En uit vaal zwart leer met een rood accent, witte contrasterende stiksels en belijning zijn de sneakers met vaal leren neus vervaardigd. Beide modellen kregen een nonchalante look door hun ouderwetse lichtgekleurde veter.

Klassiek qua model maar in gedurfd materiaal. Freds Capped Oxford is uitgevoerd in mat leer met een ingedrukte crocoprint en afgeboord met suède. ‘Schoenen met een bite’ dus en dat geldt ook voor de enkelhoge veterboot in bruin crocoprintleer. De leren zool en een derby met twee vetergaatjes geven dit model een klassieke uitstraling met een nonchalante touch. Ook op de bekendste der herenklassiekers – de brogue – maakte Fred een variatie. Deze gaatjesschoen kreeg een nieuwe look door ‘m op een slanke leest te maken van antiek hand gepoetst bruin kalfsleer op een leren doorgenaaide zool.


Boots & Best buys

Nee, we wonen niet in Spanje. Dus is een paar goede laarzen in ons wisselvalige lente/zomer klimaat geen overbodige luxe. Daarom is er een zeer mooie herenlaars ontwikkeld met een nonchalante look. De laars is volgens de nieuwste trends gemaakt van twee soorten leer. De schacht is van ruw, gevet suède en de voet is uitgevoerd in glad leer. Een spannende combinatie! En deze mag je ook al niet missen. Fred’s desertboot… alleen de naam is al hoogzomer! Deze schoen met een platte lederen veter is gemaakt van wildleer en heeft een extra brede grove naturel stormrand en een leren zool.Meer artikelen