Nieuws

Nieuws

Al sinds 1970 maakt Fred schoenen, tassen en lederwaren. Met zijn vooruitstrevende modellen, materiaalkeuze en originele ontwerpen weet hij al meer dan 3 decennia lang een trend te zetten. Dat maakt dat deze eersteklas ontwerper niet meer weg te denken is uit de Nederlandse modewereld.

Eigen stijl

Dat Fred de la Bretonière een geheel eigen stijl heeft is te zien aan alle modellen die hij de afgelopen 35 jaar heeft gemaakt. Van klassiek en elegant tot casual, modieus en sportief. Zijn schoenen, tassen en accessoires zijn elk eigentijds, maar worden altijd gekenmerkt door de typische ‘Fred touch’. Materiaal, pasvorm en maakwijze dragen hieraan bij. Zo maakte Fred al in zijn eerste ontwerpen gebruik van plantaardig gelooid leer dat er, door het te dragen steeds mooier uit gaat zien. Nu nog komt deze nonchalante robuustheid terug in zijn ontwerpen.

For every sole a soul

Fred ontwerpt met oog voor detail. Elk ontwerp heeft een ziel. En iedereen die deze comfortabele ontwerpen draagt en gebruikt, kan daar zijn eigen ziel aan toevoegen. Fred: “e;Mijn schoenen en tassen zijn ontworpen om je beter te voelen, met elke stap die je zet. De producten gaan een eigen leven leiden door je persoonlijkheid erin te leggen. Ze moeten een deel van jezelf worden. Net als een spijkerbroek, die naarmate hij meer is gedragen, je steeds dierbaarder wordt.

Tijdloze toppers

Van al zijn ontwerpen van de afgelopen 35 jaar is Fred vooral trots op de tas ‘Het Mariannetje’. Dit tijdloze model bracht hij in 1973 op de markt. Nog steeds is dit ontwerp de best verkochte tas. Ook is hij trots op de laars met hoge schacht die hij in 1980 introduceerde. Naast zwart en bruin koos hij voor de kleuren turkoois en cyclaam. De vrolijk gekleurde laarzen werden een absolute modehit.

Nieuwe trend!

Fred heeft een goede kijk op modetrends. Dat blijkt wel uit de SHABBIES die hij eind vorig jaar introduceerde. Voor deze laarzen vertaalde hij het ontwerp van de laarzen uit 1980 naar een model dat helemaal van nu is. Een ronde, bolle neus, een dun plat (genaaid) zooltje en mooi, dik, enigszins vettig leer dat binnenstebuiten is gebruikt. De schacht van de laarzen is ongevoerd en kan gemakkelijk worden omgeslagen. Het omslaan maakt ze niet alleen multi-draagbaar, het geeft ook een speciaal effect: de gladde kant van de binnenzijde wordt namelijk zichtbaar waardoor er een spannend ruw/glad contrast qua materiaal ontstaat. SHABBIES zijn kenmerkend, anders en helemaal van deze tijd!

Hoe het begon…

Het begon allemaal 35 jaar geleden in een ateliertje in de Rozemarijnsteeg in Amsterdam. Daar vond Fred tijdens het opruimen van een oude werkplaats een kistje met lederen polsbandjes van voor de Oorlog. De polsbandjes hadden een speciaal mechaniekje waarmee borstzakhorloges als polshorloge gedragen konden worden. Iets wat in die tijd in de mode begon te raken. Om zijn geld te verdienen verkocht Fred de bandjes aan boetieks in de stad. Eenmaal door zijn voorraad heen, bleven de winkeliers vragen naar de leren bandjes. Dat bracht Fred op het idee om zelf aan de slag te gaan. Hij versneed een oud leren jack tot leren bandjes en daarmee is het allemaal begonnen.

Door de tijd heen

En het bleef niet alleen bij polsbandjes. In diezelfde periode begon Fred ook met het maken van tassen. Hiervoor haalde hij zijn materiaal niet bij de geijkte adressen. Hij durfde origineel te zijn en allerlei verschillende materialen en accessoires met elkaar te combineren. Hierdoor waren zijn modellen nieuw en vooruitstrevend. Naast tassen begon Fred ook riemen, sandalen en schoenen te maken. De eerste schoenen waren klompen, die werden gemaakt volgens het ‘klaar-terwijl-u-wacht’ principe. Met onderstellen van klompen, twee leesten voor de schacht en de voet van de klant maakte Fred á la minute maatklompen. De klant zette zijn voet op het onderstel en Fred spijkerde daar ter plekke de schacht op vast.

thumb-003 thumb-004thumb-005 thumb-006
Fred maakte binnen korte tijd zoveel naam, dat hij gevraagd werd te doceren aan de kunstacademie in Arnhem en Breda. Daarnaast bestond er ook veel interesse voor zijn ontwerpen bij verschillende musea in Nederland. Het Haags Gemeentemuseum en het Utrechts Textielmuseum hebben ontwerpen van Fred toegevoegd aan de vaste collectie. En hij was prominent aanwezig tijdens de ‘Haute Couture’ tentoonstelling in het Amsterdams Historisch museum in oktober 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>