Onderhoud van Fred de la Bretoniere schoenen

Om zo lang mogelijk gebruik te maken van de Fred de la Bretoniere producten geven wij je hierbij enkele tips voor onderhoud en gebruik. Het goed onderhouden van schoenen heeft, uiteraard, tot gevolg dat je er langer draagplezier van kan hebben. Een lange levensduur van de schoenen is, buiten dat, niet alleen prettig voor jezelf en je voeten, maar ook het milieu.
Goed onderhoud is het behoud van lederwaren.

 • Lederwaren poetsen kan nooit te vaak. Wel te dik of te vet. Dan smeer je het leer dicht, zodat het niet meer kan ademen. Zorg ervoor dat de lederwaren droog en schoon zijn. Reinig ze niet met een afwasmiddel, maar gebruik de juiste onderhoudsproducten. Een borsteltje voor het groffe vuil en eventueel water voor erg vuile schoenen. Door het voeden van je schoenen met vet drogen ze niet uit en blijven ze soepel. Onderhoud lederwaren nooit terwijl je ze draagt.

 • Inspuiten mag niet gebeuren, als je de schoenen aan hebt. De schoenen of tassen altijd inspuiten op een oud stuk papier. De lederwaren vanaf het begin onderhouden met het daarvoor bestemde onderhoudsmiddel. Suède (keerzijde van leer) en nubuck(geschuurd leer) onderhouden met een velours nubuck blokje of met een speciaal borsteltje. Daarna altijd impregneren met een vuil en waterafstotend middel. Gebruik geen crème. Spuitbussen altijd goed schudden voor gebruik.

 • Hoogglanzend leer kan in gebruik matter worden, om dit te voorkomen adviseren wij graag het juiste onderhoudsmiddel te gebruiken.

 • Leren schoenen zijn vuil-en waterafstotend te houden door goed onderhoud.

 • Het regelmatig wisselen van schoenen bevordert de levensduur. Laat de schoenen na een dag dragen, een dag staan. Bij voorkeur op een spanner. Op die manier kan het opgenomen transformatie vocht verdampen.
 • Schoenen of tassen, die door de sneeuw of regen doornat zijn geworden, niet bij de kachel of radiator laten drogen, maar gewoon bij kamertemperatuur. Schoenen bij voorkeur op een spanner drogen of met papier vullen. Door hitte droogt het leer uit en gaat barsten.

 • Lakleer is gevoelig voor sterke veranderingen in temperatuur. Onderhoud met lakolie voorkomt het barsten voor een groot gedeelte.

 • Nieuwe leren zolen zijn glad. Voor het dragen raden wij aan om ze op te ruwen met schuurpapier. Ook zijn leren of kunststofzolen glad in combinatie met natte vlakke vloeren, bijvoorbeeld marmer. Crêpezolen zijn op sneeuw en ijs niet stroef maar glad.

 • Fred de la Bretoniere is in eerste instantie bekend geworden, en is dat ook nu nog, door het gebruik van plantaardig extracten gelooid leer in zijn modellen. De eigenschap van dit leer is dat het robuust en stug is. Uniek, doordat steken en beten van insecten, prikkeldraadbeschadigingen en littekens zichtbaar blijven en niet door een finishlaag worden bedekt. Dit leer vereist veel ambachtelijk vakmanschap voor verwerking en is milieuvriendelijk doordat het aanzienlijk minder afvalstoffen met zich meebrengt. Het is de oorspronkelijke looimethode van oudsher.
  Alleen sterke doorvoede huiden van runderen, die buiten in de wei gegraasd hebben zijn geschikt om te gebruiken voor dit leertype. Na het looiproces worden de huiden gevoed met plantaardige oliën en vetten. Aan de oppervlakte kan zich een laagje natuurlijk vet vormen, zo kunnen krasjes ontstaan welke weg te vegen zijn met een zachte doek. De finishlaag ontbreekt, waardoor het natuurlijke effect bewaard blijft. Dit betekent ook dat er opgelet dient te worden met afgeven bij het gebruik. Het leer is naturel, als het gekocht wordt en wordt donkerder in het gebruik. Bekend, in zijn materialen, zijn tevens ingrasso, een iets vettige onbewerkte leersoort, antiek, oud gemaakt leer en kort geschuurd suède.

  Producten en materialen worden zorgvuldig uitgekozen. De meeste van onze modellen zijn gemaakt van natuurproducten. De schoenen en tassen worden nog voor een groot deel met de hand gemaakt. Daarop volgt een intensieve productie en kwaliteitscontrole. Leer is een natuur product. Het is een misverstand dat duurdere schoenen per definitie sterker of beter zijn. Deze materialen zijn comfortabeler en mooier, maar kunnen ook kwetsbaarder zijn. Kleine verschillen in kleur of oneffenheden bevestigen de natuurlijke kwaliteit.

  Naast materialen, die we al jaren gebruiken bestaan er ook materialen, die nieuw zijn en/of tijdens een bepaalde periode populair.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>